geluksmomenten·Lifestyle

Voor wie wil jij het goed doen?

Hee allemaal,Ontwerp zonder titel (17)

Het is bizar hoe snel het leven voorbij gaat. Ze zeggen wel eens dat het leven een trein is en dat je in moet stappen. Ik vraag me dan af wanneer. Ik heb namelijk echt niet het idee dat het leven je even de tijd geeft om rustig in te stappen, je tassen op het bagagerek te leggen, je jas even uit te doen en een comfortabel plekje te zoeken om de reis door te komen. Volgens mij gaat het meer zo; je springt de trein in, die nog net niet zonder jou vertrok.  Vervolgens kom je erachter dat je met je jas tussen de deur zit én je nog één koffer op het perron hebt laten staan. Als je dan eindelijk je jas tussen de deur uit hebt weten te krijgen en de klap van je verloren koffer te boven bent gekomen blijkt dat de trein zo vol zit dat je nergens kunt zitten. Niks comfortabele reis..

Hoe zorg je er dan toch voor dat het ondanks die tegenslagen toch een fijne reis wordt? Op het perron blijven staan en niks doen is ook geen optie, toch?

Om me heen zie ik zoveel mensen die het heel graag goed willen doen. Goed voor een stagebegeleider, goed voor een docent, voor hun ouders, voor vrienden, voor familie en zelfs voor de buren etc. En is dat erg? Ik denk het niet, het hoeft niet erg te zijn.

Ik vraag me alleen af wanneer die mensen het eens goed gaan doen voor zichzelf. Wanneer gaan zij doen wat goed is voor hun in plaats van altijd maar bezig zijn met wat de ander vindt of denkt? Over hun als persoon of over wat zij wel of niet doen. Of het goed of fout is, leuk of stom en ga zo maar door.

De afgelopen jaren ben ik mij er heel erg bewust van geweest dat ik dat niet meer wil. Het geeft zoveel stress, angst en pijn. Je maakt je druk over wat iemand van je vindt. Je bent bang dat ze je niet leuk vinden en het doet pijn om gekwetst en teleurgesteld te worden.

Bewust of onbewust ben je altijd bereid om een stap harder te gaan, om je grenzen te verleggen en om over die grenzen heen te gaan. Dat is helemaal niet erg, dat is juist goed. Zo kom je steeds een stukje verder en kun je jezelf meer en meer ontwikkelen en verder groeien.

Ik denk alleen dat het super belangrijk is dat je doet wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk zijn er altijd situaties waarin je dingen moet doen die je niet leuk vindt, die horen erbij. Ook deze situaties maken je sterker en laten je groeien en ontwikkelen. Dat is alleen maar goed.

Ik heb het over situaties waarin je je niet prettig voelt. Waarin je dingen moet doen die niet bij jouw normen of waarden passen of wanneer je je grenzen aangeeft en hier door een ander overheen gegaan wordt.

Ik hoop dat jij, als je in de spiegel kijkt, trots kunt zijn. Dat je weet dat je goed bent zoals je bent. Dat je je leven kunt leiden zoals jij dat wilt. Dat jouw mening en gevoelens er toe doen en dat je durft op te komen voor wat je wilt en ook voor wat je niet wilt.

Jouw JA is een JA maar nog veel belangrijker, jouw NEE is een NEE

 

witte vlinders

Een gedachte over “Voor wie wil jij het goed doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *