Lifestyle

Gewoon omdat het niet kan!

Hee allemaal,

bijgewerkt

Ken je die reclame van Tele2 ”gewoon omdat het kan” De reclame gaat er simpel gezegd over dat ze alles doen wat ze willen ”gewoon omdat het kan” Ik ben benieuwd of jij dit herkent, kun jij ook alles doen wat je wilt ”gewoon omdat het kan” of ben je beperkt ”gewoon omdat het niet kan” ?

Zoals ik vorige keer vertelde ben ik een paar weken geleden van de trap gevallen en heb hierbij mijn stuitje gebroken. Helaas schiet dit nog steeds niet op, maar dat is weer een ander verhaal. Ik heb al de helft van mijn leven pijn en vermoeidheidsklachten, klachten die steeds erger en steeds meer werden. Daarnaast heb ik ook vaak snel pijn als ik mij bijvoorbeeld stoot of zoals een paar weken terug dus van de trap val of mij iets anders onhandigs overkomt wat daarop lijkt.

Ik merk dat het toch vaak zo is dat op het moment dat je iets niet kunt, je het juist alleen nog maar meer wilt. ”Je weet pas wat je hebt als het er niet meer is” snap ik helemaal. Aan de andere kant merk ik ook dat je lichaam heel snel ”went” aan veranderingen en je hoofd zich hier ook snel aan aanpast. Ik heb echt geen idee meer hoe het was om meerdere dingen op een dag te ondernemen. Als ik nu berichten van Facebook voorbij zie komen van 3 of 4 jaar geleden dan denk ik elke keer weer ”hoe kon ik zoveel doen op een dag”  Naar school gaan, m’n kamer opruimen en s’avonds nog even naar m’n neefjes en nichtjes toe. Oh ja, vergeet ook niet het stage lopen van 8:00 tot 16:00(daarna wel helemaal uitgeput thuiskomen, maar toch). HOE vraag ik me af, en vooral waar is dat leven gebleven. Waar is dat meisje gebleven, die het ondanks alles, toch nog voor elkaar kreeg om een ”sociaal leven” te hebben. Ik moet je eerlijk zeggen dat deze dagen toen ook al erg bijzonder en schaars waren voor mij. Meestal was het toch echt na school gelijk in bed, avondeten, huiswerk maken en om 21:00 op bed. Trouwens, dat sociale leven wat ik had viel eigenlijk ook vies tegen, vriendinnen waren er niet, uitgaan of een terrasje pakken zat er niet in en tja als anderen naar een film ging of uiteten was het voor mij alweer bijna bedtijd.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat dingen nooit ”perfect” zijn en ook nooit zullen worden. Ik had een paar jaar geleden nooit gedacht dat het nog erger kon zijn dan dat het toen was. Op dat moment was dat ook de situatie die ik ”aankon” soms denk ik ook wel eens, als ik toen wat liever voor mezelf geweest was en niet zo hard m’n best bleef doen om maar mee te kunnen komen met de groep en aan ”de eisen” van school en stage enz. te kunnen voldoen was  ik nu misschien niet zo ziek geweest. Waarschijnlijk heeft het daar niets mee te maken, je weet het niet. Je kunt niet in de toekomst kijken en je kunt dingen niet overnieuw doen. Je kunt er wel voor kiezen om dingen anders te doen, dat is wat ik nu probeer.  Ik probeer minder naar anderen te luisteren en meer naar mezelf. Naar de signalen die mijn lichaam geeft. Ik kies er nu voor om wat rustiger aan te doen, het komt allemaal wel goed ook als het wat langer duurt. Ik neem liever wat pauzes/rustmomenten tussendoor dan dat ik dat niet doe en de rest van de week niks meer kan. Het is moeilijk voor andere mensen om dit te begrijpen, maar ik kan (nu) niet anders. Ik wil niet meer terug naar de situatie waar ik in zat. Ik ben blij met de kleine en grotere stappen die ik tot nu toe gezet heb en ben trots op mezelf. Ik wil dit graag zo houden en daarom blijf ik volhouden wat ik geleerd heb de afgelopen 2 jaar, ook in de revalidatiekliniek.

Wacht niet tot je dingen wilt doen ”omdat het niet kan”, omdat je er pas te laat achter komt dat je bepaalde dingen eigenlijk heel graag wilde doen. Geniet van elk moment, ook al is de situatie moeilijk en zwaar. Je weet nooit hoe jouw situatie zal veranderen, positief of negatief, zorg ervoor dat je niet denkt ”had ik maar”.

Volg je dromen, al zijn ze nog zo groot of juist heel klein. Elke stap is er een, ”gewoon omdat het kan”

 

witte vlinders

2 gedachten over “Gewoon omdat het niet kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *